Det er godt at være tilbage i Tanzania igen og have fingeren på pulsen med hvad der foregår. Men hvor er her koldt, helt udsædvanligt for september. Vi ser sjældent solen og ingen regn. Men hvor end jeg kommer har folk været glade for at se mig og det varmer. 

ZEKANA WOMANS GROUP består af 20 kvinder og 2 mænd (Gruppen startede med 25 hvoraf flere var mænd, men de klarede det desværre ikke), der alle har fået konstateret HIV/Aids. Med HIV/Aids i Tanzania lever man et stigmatiseret liv, med stor risiko for at miste både job og det ”hus” man lejer. Flere af kvinderne har oplevet, at blive smidt på gaden fra den ene dag til den anden af deres udlejer. En af kvinderne, Sabina Julius, står her udenfor sit hus i slummen i Arusha.

Et af de få steder kvinderne kan få arbejde er i stenbruddet, hvor de sidder med en hammer banker store sten, så de bliver til skærver. Det er selv sagt et hårdt fysisk arbejde. For at hjælpe kvinderne startede vi et projekt med gruppen i september 2008 hvor vi begyndte at give dem nødhjælp hvert kvartal. Men vi fik så senere hjælp af ”Make Possible” i 2014 hvor de lavede en workshop i kirkebygningen, som ligger i slummen i Arusha.

I workshoppen producerer kvinderne håndlavet recirkuleret papir, som de blandt andet laver smukke kort ud af. De bliver solgt i Tanzania og Danmark, og giver kvinderne en beskeden indtægt. Udover den økonomiske hjælp kvinderne får igennem arbejdet, betyder fællesskabet i gruppen utrolig meget for dem. Her kan de dele sorger og glæder, og alle står med de samme udfordringer i hverdagen. I forbindelse med arbejdet med gruppen har vi skabt en tradition, som de værdsætter, nemlig den årlige JULEFEST. Det er årets højdepunkt, hvor de får lov at feste og glemme de mange problemer de står overfor i hverdagen. Og igen i år vil vi rigtig gerne gøre det muligt for dem at holde en fest og give en lille julegave. Vil DU være med til give disse skønne kvinder en god fest til jul, så skriv ”JULEFEST”. Overfør via mobilePay: 81558 eller bank: 9570-06139450.

Har du lyst til at købe nogle af gruppens smukke kort for at støtte op om dem kan du skrive til mig eller dirkete til Sara Hagen, som er leder for ”Make Possible” som vi samarbejder med omkring gruppen. Hun kan træffes på email: sarahagen75@gmail.com. 

BØRNENE: Der er flere af vores børn der i år er færdigbehandlet og nye er begyndt at komme til. En af de nye børn er Solomon Marko, som kom i juli måned for at få rettet sit ben op. Han er nu indlagt på ”Plaster House” (hospital), hvor han har fået benet i gips. Når han bliver udskrevet får han en bibel og fodbold, som gulerod, da det gør ondt at få denne behandling. Vi har fået doneret penge til bibler til at dele ud. Hvis du hjerte for at give en fodbold kan du give på følgende måde og skriv ”FODBOLD”. Overfør via mobilePay: 81558 eller bank: 9570-06139450.

Den lille pige Raeli er født handikappet og kunne hverken gå, stå eller kravle selv. Vi fik hende ind til behandling på ”Sibusiso” hvor hun har været i 3 måneder og vi har lige været til GRADUATION for hende. Hun er bare så glad of frisk den pige selv om hun er handikappet og ikke kan tale. Hun har fået trænet sine muskler og kan nu både stå og gå selv! Er det ikke bare fantastisk? Gud er så god mod sine børn og jeg er så glad for vi SAMMEN kan hjælpe. 

Timaoni kom også frem af skjulet. Især masai forældre gemmer børnene, der er født et et handikap, da de mener det skyldes en forbandelse i familien. Han har været inde på ”Sibusiso” og blevet trænet og er nu hjemme igen og skal øve det han har lært, så han kan komme til at løbe rundt og lege som andre børn og ikke skal slæbe sig af sted ved hjælp af en pind. 

Ndeye er en skøn masai pige, som I måske husker? Som I kan se på det første billede vender hendes ene fod stadig bagud. Da vi mødte hende første gang vendte begge hendes fødder bagud. Prøv lige at se så fint hendes fødder vender rigtigt nu, se hvor glad og flot en teenager pige vi har hjulpet. Hendes frygt var hun aldrig ville kune blive gift pga. hendes fødder, se hende nu, ja men man bliver bare så glad! 

Hvad tænker du? Er det ikke dejligt at være en del af at støtte disse børn til at få et værdigt liv? 

SÅ-SÆD: Desværre må jeg berette at med egne øjne at have set at det ikke er blevet til noget med majs i år. Vi gav dem jo den livgivende såsæd sidste år i julegave til mange familier, men desværre kom der næsten ingen regn. Det er så tørt overalt her i det Nordlige Tanzania at dyrene dør og mennesker sulter. Vi var i Mfereji og på vejen hjem stoppede jeg for at besøge en dreng, Saiguran Paulo, der er skrevet op til behandling sidst i oktober. Faderen var kommet til skade for år tilbage og gik meget dårligt, han har været nød til at sælge alle sine geder for at dække hospitals regninger på sin ulykke. Høsten har slået fejl og hans børn var alle sultne og syge, de hostede og havde feber (det er jo meget koldt). Mit hjerte bløder virkelig for at hjælpe de mange mennesker, der lider af sult. 

En ballon og et par bolsjer gjorde underværker. Kom sådan til at tænke på ordsprogenes bog 11: 25 ”Den, der giver til andre, får mere igen, den der hjælper et menneske i nød, bliver selv hjulpet.” 

ØNSKET OM EN MAJSKVÆRN: Vi besøgte Mfereji, fordi de i over et år har bedt om at få en majskværn. Jeg ville gerne ud og se med egne øjne hvad de helt præcist havde brug for. Kvinderne mødte op og landsbyledelsen fortalte at de har brug for en majskværn, da mange går 3 timer hver vej for at få malet majs til mel. De fortalte om hvor svært de har det. 

Har du hjerte for at hjælpe med at de får en majskværn, så kan du mærke din gave ”MAJSKVÆRN” i feltet. Overfør via mobilePay: 81558 eller bank: 9570-06139450

Vi takker for jeres fortsatte opbakning til det arbejde vi står i her i Tanzania. Per og jeg synes at Gud har hjulpet os i vores hverdag til at bo i Danmark og fortsætte med arbejdet i Tanzania. Det har taget tid at vænne sig til denne livsstil, men vi synes at tingene begynder at lægge sig tilrette. Jesus er med i det alt sammen og ønsker det bedste for os. 

Tak for forbøn 

Mirjam og teamet. 

Støt projekt 5503 via mobilePay: 81558 eller bank: 9570-06139450