“Troskab ønsker jeg, ikke slagtofre,

kundskab om Gud, ikke brændofre.”

Hoseas 6; 6

Støt GospelFamily på mobilePay nr. 81558, projektnr. 6126

I 2007 blev børnegospelkoret GospelRoots grundlagt startende med 25 medlemmer fra 3.-6. klasse. I dag har GospelRoots 27 medlemmer, men dertil kommer nu storesøster-koret GospelTeens, som tæller 44 medlemmer fra 7. klasse til 21 år, grundlagt i 2011. Oveni er der siden kommet et lillesøster-kor til GospelRoots i form af GospelSpirer med 16 medlemmer. 

Med chance for at blive gjort grueligt til skamme pga. af uvidenhed, ser det ud til, at Aabenraa dermed har Danmarks største børne- og ungdomsgospelkor-arbejde.

Hvordan kunne det gå til?

Jeg tror svaret skal findes i det skriftsted, som indleder denne artikel, især sidste del, som er blevet en himmelsk ‘marchordre’ for de ting, jeg tager fat i: [Jeg ønsker] “kundskab om Gud, ikke brændofre.” 

Med vores børne- og ungdomsgospelarbejde i GospelFamily har vi ét formål, nemlig at medlemmerne må få ‘kundskab om Gud.’

Det har fået konsekvenser for tilgangen til selve korarbejdet. 

KONCEPT

For eksempel synger alle ovennævnte kor på dansk. Engelsk er uden tvivl det mere trendy sprog, og man kan finde rigtig mange fantastiske gospelsange på engelsk, men fordi budskabet skal være let at forstå både for publikum og kormedlemmerne har jeg valgt, at sproget 99% af tiden er dansk. 

Derudover synger korene næsten aldrig sange, som skal stå for sig selv, men primært sange, som er en del af en bibelsk fortælling. I efteråret vil det selvfølgelig være sange med omdrejningspunkt omkring jul. Til forår har det varieret lidt, men det har primært været gospelmusicals, som har Jesus liv, død og genopstandelse som omdrejningspunkt. 

Det siger sig selv, at hvis unge mennesker to timer om ugen går i dybden med at fortolke en bibelsk beretning musikalsk, og lever sig ind i musikken, så vil det danne et aftryk. 

Både bliver Juleevangeliet og påskeberetningen en del af kormedlemmernes barnelærdom og danner et fælles bånd mellem kormedlemmerne, men historien bliver også levende på en helt anden måde, end hvis man læste beretningerne fra teksten. 

Vi fandt i øvrigt hurtigt ud af, at integrationen af tilhørende koreografi og bevægelse, som underbygger teksterne, er en kæmpe hjælp til at huske teksterne og til at fortolke historierne for publikum.

Vi hører mange gange, at vores kormedlemmer kører solo i konfirmandundervisningen i forhold til kendskab til bibelhistorierne.

TVEÆGGET SVÆRD

Vi er i skrivende stund i fuld gang med vores anden gospelmusical, som beskriver Jesu liv, død og genopstandelse. Produktionen hedder REVOLUTION og vil blive opført primært i Sønderjylland. For kormedlemmerne betyder dette arbejde forlængede, fire timers korprøver, intensive korweekends, solistprøver, dramaprøver, kostumeprøver, generalprøver med meget mere, og man kunne blive nervøs for, at de unge bare bliver hjemme og ikke orker besværet. Her skal man tænke på, at omkring 2/3 af medlemmerne er kirkefremmede.

Men sådan er det ikke! Kormedlemmerne møder utrolig trofast og velforberedte op; energiske, forventningsfulde, samvittighedsfulde og klar til at arbejde sammen omkring at blive klar med produktionen. Det er en ren fornøjelse og ret motiverende som korleder, at man står sammen om arbejdet.

Men det er ikke kun kormedlemmerne, som bliver klogere på de bibelske beretninger, det er også publikum.

Fordi korene synger deres musicals på dansk, fordi de arbejder så benhårdt for at blive dygtige, fordi vores gospelmusicals er skræddersyede til at fortælle de bibelske beretninger på en letforståelig og medrivende måde, har vi haft held med at blive attraktive for skolerne i Syd- og Sønderjylland.

I samarbejde med de respektive kommuner får vi stillet spillesteder som Musikhuset Esbjerg, Musikteateret Vejle, Comwell Kolding, Alsion i Sønderborg og Sønderjyllandshallen til rådighed og inviterer skolerne til at komme og se forestillingen der. 

I 2021 havde vi vores julemusical med til Musikhuset Vejle, hvor vi gav dobbeltkoncert, og hvor vi måtte sætte 400 elever på venteliste. 

Når ikke Corona stikker en kæp i hjulet kommer vi potentielt ud til 8.000 skoleelever om året med vores gospelmusicals og undervejs er loftet ofte ved at ryge af taget, når eleverne danser, synger, klapper og lever med. Det er en kæmpe oplevelse for os, men også for eleverne. 

For at give forestillingerne endnu længere ‘levetid’ hos eleverne har vi på vores hjemmeside lagt undervisningsmateriale ind, så lærere og elever kan fordybe sig i koncerterne i forvejen.

FRIVILLIGT

Når der ikke er noget slinger i visionen og passionen, kalder det på et stort antal af frivillige, som lægger et uvurderligt antal af timer i korarbejdet, så det hele kan hænge sammen. Det er lige fra at skære frugt, gøre rent, arrangere fællesspisning, koordinere kostumer, koordinere mikrofoner, være omsorgsteam, koordinere konfirmandsang for vores konfirmander i Teens, TeckTeam, som stiller al udstyr op og pakker det sammen efter koncerterne, bestyrelsen, arbejdsgrupper med mange flere. Der er over 40 frivillige i foreningen som passioneret hjælper til. Hvorfor? Fordi passionen for, at kendskabet til Gud skal udbredes på den bedst tænkelige måde, inspirerer og giver lyst til at være med.

Visionen er at se mange flere kor som GospelRoots og GospelTeens i det danske kirkelandskab, så hundredtusindvis af børn og unge må opleve glæden og begejstringen ved det bedste budskab i verden.

FAKTABOKS

GospelRoots er 27 børn fra 3.-6. klasse.

GospelRoots er 44 unge fra 7. klasse til 21 år.

Korarbejdet finansieres gennem henholdsvis 1/3 kontingent, gaver/fonde og koncertindtægt.

GospelFamily har i alt 200 medlemmer fordelt på seks gospelkor og BabyGospel.

GospelFamily er en folkeoplysende forening.

Foreningen har udgivet otte gospelmusicals, teaterkoncerter og produktioner skrevet og produceret af Torben S. Callesen.

Uddrag af foreningens vedtægter:

3.1                 Det er foreningens formål at skabe og udvikle de ideelle rammer, for at så mange som muligt kan blive en del af et favnende, kristent fællesskab.

3.2                Det er foreningens formål at skabe grobund for, at medlemmerne kan styrke deres evne til at synge i gospelkor og udvikle deres kompetencer. 

3.3                Det er foreningens formål at skabe glæde, oplysning om og begejstring over den kristne tro igennem koncerter og øvrige arrangementer, for såvel medlemmer såvel som tilhørere.